sobota, 7 listopada 2015

Tort z mascarpone i figami





Biszkopt idealny:

- 6 jajek
- 150 g cukru
- 140 g mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dalej miksując dodajemy żółtka. Do gęstej i puszystej piany dodajemy obie mąki, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do tortownicy. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni, pieczemy ok 40 min. Upieczony biszkopt wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.


Masa:
- 6 żółtek
- 3 białka
- ok 150 g cukru
- 3 opakowania serka mascarpone
- 2 figi
- kakao
- 250 g biszkoptów
- kawa (do nasączenia biszkoptów)
- konfitura z fig

W misce ubijamy żółtka z 75 g cukru, kiedy masa będzie juz puszysta i biała dodajemy stopniowo mascarpone. W osobnej misce ubijamy białka z cukrem, dodajemy je do masy mieszając delikatnie łyżką.

Masę dzielimy na 3 części, biszkopty nasączyć  masą. W środkowej części dodatkowo kładziemy plasterki figi. Gotowy tort obkładamy biszkoptami, wcześniej smarujemy je konfiturą z fig. Wierzch posypujemy kakao, całość związujemy i wstawiamy do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń