poniedziałek, 23 listopada 2015

Pełnoziarniste quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi



Ciasto:

- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól

Wszystkie składniki zagnieść za pomocą rąk. W razie konieczności podsypać mąka. Gotowe ciasto odstawić do lodówki.

Farsz:

- 450 g szpinaku  (użyłam mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych

Szpinak wrzucamy na patelnie dodajemy czosnek i przyprawy. Nadmiar płynu odciskamy na sitku.

Sos:
- 3/4 dużego jogurtu naturalnego
- mała garstka ulubionego  sera startego na grubych oczkach
- 1 jajko

Do jogurtu wbijamy jajko, dodajemy przyprawy oraz ser. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę z ciastem (dno i boki ) dziurkujemy za pomocą widelca oraz okrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  na 15 min .Następnie zdejmujemy folię. Farsz szpinakowy nakładamy na ciasto, wylewamy sos i dekorujemy pomidorkami. Całość zapiekamy 15-20 min na lekko złoty kolor.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń