piątek, 23 października 2015
Kotlety z buraków, tabbouleh, sałatka z rzodkiewką.
Kotlety z buraków:
- 2 średnie buraki (surowe)
- woreczek kaszy jaglanej
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 40-60 ml oliwy
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- zioła toskańskie
Do miski wsypujemy starte na grubych oczkach buraki, ugotowaną kaszę , nasiona i resztę składników. Wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej za pomocą rąk). Uformowane kotlety obsmażamy na patelni grillowej, przekładamy na blachę do pieczenia . Piekarnik nastawiamy na 180 stopni ok 20 min ( po 10 min z każdej strony ).
Tabbouleh:
- 1 szklanka komosy ryżowej (można użyć bulguru, pęczaku )
- 2 pomidory (użyłam czerwony i żółty )
- mała cebula
-1 ogórek szklarniowy
- pęczek pietruszki
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy , łączymy z ostudzoną kaszą. Odstawiamy do schłodzenia albo od razu podajemy.
Sałatka ze szpinakiem :
- garść szpinaku
- kilka plastrów białej rzodkiewki
-kilka oliwek
-pól papryczki chili
- 3-4 małe marchewki ( blanszowane i grillowane z tymiankiem)
Wszystkie składniki sałatki układamy na talerzu obok pozostałych elementów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Łączna liczba wyświetleń
27,420
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz