piątek, 23 października 2015

Kotlety z buraków, tabbouleh, sałatka z rzodkiewką.



Kotlety z buraków:
- 2 średnie buraki (surowe)
- woreczek kaszy jaglanej
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek  słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
-  40-60 ml oliwy
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- zioła toskańskie

Do miski wsypujemy starte na grubych oczkach buraki, ugotowaną kaszę , nasiona i resztę składników. Wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej za pomocą rąk). Uformowane kotlety obsmażamy na patelni grillowej, przekładamy na blachę do pieczenia . Piekarnik nastawiamy na 180 stopni ok 20 min ( po 10 min z każdej strony ).

Tabbouleh:
- 1 szklanka komosy ryżowej (można użyć bulguru, pęczaku )
- 2 pomidory (użyłam czerwony i żółty )
- mała cebula
-1 ogórek szklarniowy
- pęczek pietruszki
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy , łączymy z ostudzoną kaszą. Odstawiamy do schłodzenia albo od razu podajemy.

Sałatka ze szpinakiem :
- garść szpinaku
- kilka plastrów białej rzodkiewki
-kilka oliwek
-pól papryczki chili
- 3-4 małe marchewki ( blanszowane i grillowane z tymiankiem)

Wszystkie składniki sałatki układamy na talerzu obok pozostałych elementów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń