środa, 21 września 2016

Wegańskie bułki gryczano-razowe z nasionami chia i słonecznikiem



Skład:
- 2 szklanki mąki razowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 g drożdży
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki słonecznika
- 1/2 łyżeczka soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
Mąki wsypujemy do miski, płatki,słonecznik,nasiona chia,sól.oliwa. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru(użyłam kokosowego ale może być każdy). Gotowy rozczyn wlewamy do pozostałych składników. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Jeśli nadal klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno odchodzić ''ładnie '' od dłoni. Formujemy kulkę i odstawiamy na ok 40-50 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie delikatnie przerabiamy ciasto i formujemy bułeczki.Układamy na papierze do pieczenia i ostawiamy jeszcze na 15 min. Po tym czasie smarujemy mlekiem roślinnym ( można użyć jajka ) i posypujemy ziarnami. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach .
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń