wtorek, 21 czerwca 2016
Truskawkowy sernik z kaszy jaglanej
Masa :
- 3/4 suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka ryżowego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 400 ml mleczka kokosowego ( gęsta część )
- 400 g truskawek + do dekoracji
- płatki kokosa do dekoracji
Spód :
- 150 g namoczonych daktyli
- 1 i 1/2 szklanki prosa ekspandowanego
Namoczone daktyle blendujemy z odrobiną wody z moczenia. Powstały '' sos'' łączymy z prosem. Całość wykładamy na dno tortownicy i rozkładamy po całej powierzchni. Wstawiamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy masę.
Kaszę przelewamy wrzątkiem i gotujemy w mleku ryżowym.Do momentu aż wchłonie cały płyn 15-20 min. Studzimy kasze i mieszamy ją z mleczkiem kokosowym i truskawkami za pomocą blendera. Następnie dodajemy olej kokosowy i cukier. Blendujemy dalej na gładki krem. Powstałą masę wylewamy na spód i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy plastrami truskawek, miętą i płatkami kokosa
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Łączna liczba wyświetleń
27,413
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz