wtorek, 21 czerwca 2016

Truskawkowy sernik z kaszy jaglanej




Masa :

- 3/4 suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka ryżowego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 400 ml mleczka kokosowego ( gęsta część )
- 400 g truskawek  + do dekoracji
- płatki kokosa do dekoracji


Spód :

- 150 g namoczonych daktyli
- 1 i 1/2 szklanki prosa ekspandowanego

Namoczone daktyle blendujemy z odrobiną wody z moczenia. Powstały '' sos'' łączymy z prosem. Całość wykładamy na dno tortownicy i rozkładamy po całej powierzchni. Wstawiamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy masę.

Kaszę przelewamy wrzątkiem i gotujemy w mleku ryżowym.Do momentu aż wchłonie cały płyn 15-20 min. Studzimy kasze i mieszamy ją z mleczkiem kokosowym i truskawkami za pomocą blendera. Następnie dodajemy olej kokosowy i cukier. Blendujemy dalej na gładki krem. Powstałą masę wylewamy na spód i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy plastrami truskawek, miętą i płatkami kokosa


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń