wtorek, 29 grudnia 2015

Bakłażan faszerowany pęczakiem i jarmużem, frytki z batata oraz brokuł




Faszerowany bakłażan:

- 1 bakłażan
- ząbek czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- 100 g pęczaku (ugotować wg wskazówek na opakowaniu)
- mała garść jarmużu
- sól
- pieprz
- kolendra

Bakłażan dzielimy na pół, nacinamy miąższ i nacieramy czosnkiem, przyprawiamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 min - 180 stopni.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną paprykę, miąższ bakłażana, jarmuż, pęczak, pomidorki. Wszystko przyprawiamy i chwilę smażymy. Gotowy farsz przekładamy do bakłażana i wstawiamy na 30 min do piekarnika - 180 stopni.

Frytki:

- 1 duży batat
- oliwa
- pieprz
- sól

Batata kroimy na frytki, przekładamy do miseczki, przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika 200 stopni - 20 minut.

Brokuł:

Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 6 min od momentu zagotowania. Następnie podsmażamy na odrobinie masła i bułki tartej.

Wszystkie składniki układamy na talerz.

Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń