poniedziałek, 25 lipca 2016

Wegańska tarta z bitą śmietaną z mleczka kokosowego i porzeczką



Ciasto :

- 2 szklanki mąki kokosowej
- 100 ml oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody

Bita śmietana :

- 400 ml mleczka kokosowego ( gęsta część )
- 2- 3 łyżki cukru pudru brązowego


- czerwona porzeczka do dekoracji


Do pojemnika blendera wsypujemy mąki, cukier, rozpuszczony olej kokosowy i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo wodę. Ciasto powinno mieć konsystencje zlepionych grudek. Najlepiej rozłożyć je za pomocą dłoni dociskając do formy wysmarowanej olejem. Pieczemy 15-18 min 180 stopni.


Bitą śmietany ubijamy za pomocą miksera na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier puder. Na wystudzone nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy porzeczką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń