środa, 4 maja 2016

Gołąbki z botwiny z kaszą i warzywami, młode ziemniaczki z koperkiem



Gołąbki :

- liście botwiny
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki
- mała cebula
- mała marchewka
- szczypiorek
- ząbek czosnku
- kolendra
- sól
- pieprz


Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. podsmażamy kilka minut, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę i łączymy z kaszą jaglaną. Gotowy farsz nakładamy na sparzone liście botwiny i zawijamy , związujemy szczypiorkiem. Gołąbki przekładamy do naczynia z odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 min ( w połowie czasu przekręcamy na drugą stronę ) - 180 stopni.

Sos :

- 1/2 puszki pomidorów
- mała garść bazylii
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne

Do rondelka wrzucamy pomidory, przyprawiamy i dusimy kilka minut. Następnie rozdrabniamy za pomocą blendera ręcznego na gładki sos.

Sałatka :

- garść ulubionej sałaty
- rzodkiewka
- pomidor
- ogórek
- sos balsamico

Wszystkie warzywa wykładamy na talerz, polewamy sosem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz gołąbkami i sosem pomidorowym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń