poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami



Skład:

- pęczek szczawiu
- 4 ziemniaki młode
- 2 marchewki (  Jedną śćieramy na grubych oczkach , drugą kroimy w paski )
- pietruszka
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- oliwa

Do podania :

- jogurt grecki
- jajko

Umyty szczaw kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy aż puści sok. Zalewamy ok 2 litrami wody. Dodajemy marchewki, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Przyprawiamy i gotujemy ok 20 minut- do miękkości warzyw.  Podajemy z łyżka jogurtu oraz jajkiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń