czwartek, 28 kwietnia 2016

Wegańskie pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem



Skład:

- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 400 ml mleka owsianego ( letnie )
- 7 g drożdży instant
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
- szczypta soli
- 400 g rabarbaru
- płatki migdałowe
- cukier puder brązowy ( do posypania )

Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne. Jeśli klei się do rąk należy podsypać jeszcze mąką. Uformować kulkę i przełożyć do podsypanej mąką, odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć pokrojony rabarbar i ostawić na 30 min. Następnie nastawić piekarnik na 220 stopni i piec 30-40 min. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem pudrem ( można zrobić samemu wsypując cukier do kawowego młynka  ).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń