środa, 13 kwietnia 2016

Ciasto szpinakowe



Skład :

- 350 g szpinaku rozdrobnionego ( użyłam mrożonego )
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia


Szpinak najlepiej rozmrozić przez całą noc, odsączyć nadmiar wody, najlepiej wycisnąć dokładnie za pomocą rąk. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Do ubitej piany dodajemy bardzo powoli olej cały czas mieszając. Następnie dodajemy szpinak i ocet jabłkowy, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Do powstałej masy dodajemy mąkę,proszek do pieczenia. Całość łączymy delikatnie za pomocą łyżki. Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika 170 stopni - 45 min. ( do tzw. suchego patyczka ).
Gotowe ciasto studzimy i dzielimy na dwie części. Za pomocą rąk '' skubiemy '' trochę środka i zostawiamy do dekoracji :).

Masa :

- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie serka mascarpone
- czubata łyżka cukru

Śmietankę miksujemy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Gotowy gęsty krem nakładamy na pierwszy blat. Nakładamy drugi blat i smarujemy niewielką ilością kremu posypujemy pozostawionymi wcześniej ''okruchami''. Całość posypujemy granatem .

Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń