środa, 13 stycznia 2016

Kotlety z selera, puree ziemniaczane i brokuł




Kotlety z selera:

- 1 bulwa selera
- wywar ( liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego , sól, majeranek, kilka ziarenek pieprzu)
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 jajko

Seler obieramy, kroimy na 1,5 cm plastry. Następnie gotujemy w wywarze 10-15 min. Wykładamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowy seler obtaczamy w jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Puree ziemniaczane:
- ok 400 g  ugotowanych ziemniaków
- 3-4 łyżki mleka
- natka pietruszki do posypania

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mleko, rozgniatamy na gładką masę.

Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 8 min od momentu zagotowania.

Całość wykładamy na talerz. Wersja mini ma już pokrojonego kotleta.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń