wtorek, 9 lutego 2016
Ciasto Tosi - buraczane z karobem i skórką z cytryny
Składniki suche:
- 1 1/4 szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki karobu
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka owsianego
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- łyżka octu jabłkowego
- puree z 3 mniejszych buraków (pieczemy 200 stopni ok godzinę )
- 1/4 szklanki oleju
W dużej misce za pomocą miksera mieszamy wszystkie mokre składniki. Następnie stopniowo dodajemy suche do całkowitego połączenia. Całość ostawiamy i wykładamy foremkę papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 50 min.
Polewa
- 1 łyżka masła bez laktozy
- łyżka śmietany kokosowej
- 1 łyżka karobu
- 2 łyżki cukru pudru
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy śmietanę i resztę składników. Mieszamy aż całość się połączy. Tak gotową polewę wylewamy na ciasto. Na wierz ścieramy skórkę z cytryny.
Jeśli ktoś nie ma alergii tak jak Tosia spokojnie mleko owsiane można zastąpić zwykłym, masło i śmietanę tez , karob - kakao,
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz