piątek, 11 grudnia 2015
Pulpety z batatem,burakiem i komosą ryżową
Pulpety:
- 1/2 batata ( ścieramy na grubych oczkach)
- 1 burak (ścieramy na grubych oczkach)
- 50 g komosy ryżowej (gotujemy wg wskazówek na opakowaniu)
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka ziaren konopi
- 1 łyżka siemienia lnianego
- kieliszek oleju
- sól
- pieprz
- czarnuszka do posypania
Wszystkie składniki łączymy ze sobą formując kulki i posypujemy czarnuszką. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 180 stopni ok 30 min.
Warzywa:
- 1 mała cukinia
- 1/2 bakłażana
- zioła toskańskie
- sól
- pieprz
Na rozgrzaną patelnie kładziemy warzywa i smażymy do uzyskania tzw kratki .
Sos koperkowy:
- 3/4 kubka jogurtu greckiego
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min
Całe danie podajemy z ryżem brązowym. Córce podaję bez sosu i bakłażana. Smakuje zarówno dużym jak i małym :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz