czwartek, 31 marca 2016
Zupa warzywna z pieczoną cukinią, batatem i kaszą pęczak
Skład:
- 2 małe marchewki
- 1/2 batata
- 1 mała cukinia
- 100 g kaszy pęczak
- garść szpinaku
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
1 1/2 marchewki ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy na rozgrzaną oliwę w garnku. Następnie 1/2 cukinii kroimy w kostkę i dorzucamy do marchewki oraz liście laurowe. Całość dusimy kilka minut. Do podsmażonych warzyw dolewamy 2 litry wody, wrzucamy pokrojonego w kostkę batata. Doprowadzamy do wrzenia , przyprawiamy solą, pieprze i zielem angielskim. Dodajemy pęczak cały czas mieszając żeby kasza nie przywarła. Gotujemy ok 15 min, pod koniec dodajemy szpinak i cukinię. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz