środa, 23 grudnia 2015
Szarlotka z orzechami i bezą
Spód:
- 100 g masła
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 3 żółtka (białka zachować )
- 40 g cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kawałki masło. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie, dodać żółtka dalej zagniatać, aż ciasto się połączy. Powstałą kulkę wkładamy na 20-30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- brązowy cukier
- 50 g orzechów nerkowca
- masło
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy jabłka pokrojone w kostkę. Smażymy 10-15 min dodając cukier i cynamon, orzechy.
Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wyklejamy formę ciastem (zostawiamy kawałek na kruszonkę) i dziurkujemy widelcem. Wykładamy jabłka i wstawiamy do piekarnika na 25 min- 180 stopni. Po upływie 15 min ubijamy pianę.
Beza:
- 3 białka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Jajka ubijamy z solą, dodając powoli cukier. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie łyżką. Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze 20-25 min
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz