piątek, 19 sierpnia 2016

Koktajl z nasionami konopi



Skład :

- 1 mango
- 3 banany
- 500 g truskawek
- 1 jabłko
- 1/2 awokado
- garść mięty
- woda kokosowa
- mleko roślinne opcjonalnie
- do posypania i pochrupania łyżka łuskanych ziaren konopi
- maliny + jeżyny

Łuskane ziarna konopi są cennym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, są również zródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych których nasz organizm sam nie jest w stanie wyprodukować. Zawierają cenne składniki mineralne : fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan.Błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy.Witaminy z grupy B-wspomagają układ nerwowy oraz witamina E

piątek, 12 sierpnia 2016

czwartek, 11 sierpnia 2016

Smaki lata



Skład :
- szklanka malin
- 1/2 ananasa 
- 2 banany
- kawałek arbuza
- mleczko kokosowe
- woda
- do dekoracji nasiona chia, maliny i wiórki kokosowe
Smacznego :)

środa, 10 sierpnia 2016

Warzywna zupa z mleczkiem kokosowym, makaronem ryżowym i chili



Skład :

- 2 marchewki
- mały batat
- średnia cukinia
- mała papryka
- gałązka selera naciowego
- mała papryczka chili
- kolendra
- 1/4 szklanka mleczka kokosowego
- makaron ryżowy
- sól
- pieprz


Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na oleju w garnku. Do zrumienionej marchewki dodajemy pokrojonego w kostkę batata i chwilę smażymy. Następnie wlewamy ok 1,5 l wody.Dodajemy przyprawy, seler naciowy, papryczka chili oraz mleczko kokosowe. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę oraz cukinie. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową zupę podajemy z makaronem ryżowym i kolendrą.

Smacznego :)

wtorek, 9 sierpnia 2016

Domowy twarożek ze słonecznika



Skład :

- 1 szklanka namoczonych nasion słonecznika
- 1/4 szklanki wody
- sól
- pieprz
- szczypiorek

Słonecznik wrzucamy do blendera i miksujemy na grudkowatą masę, dodajemy wodę, przyprawy i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek.

Smacznego :)

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

piątek, 5 sierpnia 2016

Płatki jaglane z musem owocowo - warzywnym




Skład :

- 4 łyżki płatków jaglanych
- mleczko kokosowe

Gotujemy do miękkości płatków.

Mus :

- 1/2 małego buraka
- szklanka borówek
- banan
- mleczko kokosowe opcjonalnie

Dodatki :

- wiórki kokosowe
- nasiona chia
- śliwki
- maliny
- borówki
- surowa domowa granola


Wszystko blendujemy

Gotowe płatki przekładamy do miski , zalewamy musem i dodajemy owoce oraz nasiona.

Smacznego :)

środa, 3 sierpnia 2016

Mleko kokosowo - orzechowe



Skład :

- 1 szklanka orzechów nerkowca moczymy w 1 i 1/2 szklanki  wody
- 1 szklanka wiórek kokosowych ( wiórki + miąższ + 2 szklanki wody moczymy )
- miąższ z młodego kokosa

Całość moczymy całą noc. Następnie wiórki+ miąższ przelewamy z płynem do blendera, orzechy płuczemy wsypujemy do naczynia i dodajemy 2 szklanki wody.Całość blendujemy. Pod koniec dodajemy kilka namoczonych daktyli. Gotowe mleko przelewamy przez gazę i przechowujemy w lodowce.

Idealne do owsianek, kawy i koktajlu.

Smacznego :)

wtorek, 2 sierpnia 2016

Kolorowe śniadanie



Skład :

- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka płatków quinoa
- domowe mleko kokosowo - orzechowe

Płatki zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy aż wypiją cały płyn.

Warstwa różowa:

- garść malin
- 1 banan
- mleko ryżowe

Wszystko blendujemy.

Do płatków wlewamy różową masę dekorujemy borówkami, otrębami żytnimi i malinami

Smacznego :)

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Niedzielne śniadanie dla małych i dużych



Składniki suche :

- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru brązowego

Składniki mokre :

- 1 szklanka mleka roślinnego ( można użyć również maślanki)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego

- 200 g borówek

Mokre składniki mieszamy mikserem dodając suche składniki. Całość odstawiamy na kilka minut, dodajemy borówki Smażymy na suchej patelni bądź z niewielką ilością oleju kokosowego.
Dekorujemy borówkami.

Łączna liczba wyświetleń