poniedziałek, 25 lipca 2016

Wegańska tarta z bitą śmietaną z mleczka kokosowego i porzeczką



Ciasto :

- 2 szklanki mąki kokosowej
- 100 ml oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody

Bita śmietana :

- 400 ml mleczka kokosowego ( gęsta część )
- 2- 3 łyżki cukru pudru brązowego


- czerwona porzeczka do dekoracji


Do pojemnika blendera wsypujemy mąki, cukier, rozpuszczony olej kokosowy i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo wodę. Ciasto powinno mieć konsystencje zlepionych grudek. Najlepiej rozłożyć je za pomocą dłoni dociskając do formy wysmarowanej olejem. Pieczemy 15-18 min 180 stopni.


Bitą śmietany ubijamy za pomocą miksera na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier puder. Na wystudzone nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy porzeczką.

Smacznego :)

czwartek, 21 lipca 2016

Zielony koktajl




Skład :
- 1/2 ananasa
- 2 banany
- pęczek natki pietruszki
- 2 pomarańcze
- mleczko kokosowe
- woda
Wszystko blendujemy i podajemy z czerwoną porzeczką 
Smacznego 

środa, 20 lipca 2016

Domowe mleko jaglane



Skład :

- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 4 szklanki wody
- 6 namoczonych daktyli

Ugotowaną kaszę wrzucamy do blendera i zalewamy wodą, dodajemy daktyle. Całość blendujemy, mleko będzie kremowe. Następnie odcedzamy przez gazę. Przechowujemy kilka dni w lodówce.

Smacznego :)

środa, 6 lipca 2016

Szaszłyki z kukurydzą, pieczone bataty, fasolka szparagowa


Szaszłyki :

- 1 ugotowana kolba kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- kilka pieczarek
- 1 średnia cukinia
- garść pomidorków koktajlowych

Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki poza pomidorkami i nadziewamy na patyki do szaszłyków. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej aż się przyrumienią.

Bataty pieczemy jak w poprzednich przepisach i podajemy z wegańskim majonezem i chili.

Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości i lekko podsmażamy. Całość dania dopełniamy sałatką z sałaty rzymskiej, ogórków gruntowych, rzodkiewki, żółtych pomidorków koktajlowych.

Smacznego :)

piątek, 1 lipca 2016

Pieczone bataty, surowe warzywa , sałata, wegański majonez i grillowane pomidory



Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy ostrą papryką, solą, oregano. Pieczemy ok 30 min- 200 stopni.

Warzywa :

- sałata rzymska
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żóltej papryki
- 2 ogórki gruntowe
- pomidor malinowy
- oliwki
- 2 suszone pomidory
- 1/2 awokado
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- pomidorki koktajlowe nadziewamy na wykałaczkę do szaszłyka i układamy na patelnie grillową z minimalną ilością oliwy. Smażymy z obu stron kilka minut.
Pozostałe warzywa kroimy na mniejsze kawałki i układamy w misce, przyprawiamy i skrapiamy cytryną.
Całość podajemy z majonezem wegańskim - przepis na blogu.

Łączna liczba wyświetleń