sobota, 30 stycznia 2016

Domowe mleko owsiane



Skład:

- 5 łyżek płatków owsianych
- 500 ml przegotowanej ciepłej wody

Płatki zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na 10 min. Następnie miksujemy za pomocą blendera 2 minuty. Całość przelewamy przez gazę. Gotowy płyn to mleko owsiane.

Smacznego

wtorek, 26 stycznia 2016

Ciasto jogurtowe z jagodami



Skład:

- herbatniki
- 800 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- jagody
- 2 galaretki leśne

Jogurt miksujemy z cukrem. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości podgrzanej wody.Wlej do masy jogurtowej i miksuj do całkowitego połączenia. Formę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż herbatniki  i delikatnie wylej masę. Wyrównaj wierzch i odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj galaretki. Rozpuść w 600 ml wrzątku i ostudź. Na masie jogurtowej ułóż jagody i polej galaretką. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Warzywna zupa z batatem i czerwoną soczewicą



Skład:
- 1 średni batat
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 brokuła
- 2 garście szpinaku
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 litry bulionu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- oliwa

Batata kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju w garnku. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy, przyprawy.Wszystko dusimy kilka minut i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy soczewicę i chwilę mieszamy, żeby nie przywarła. Na koniec dodajemy brokuł i szpinak. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Smacznego

sobota, 23 stycznia 2016

Koktajl z jeżynami i płatkami owsianymi



Skład:

- garść jeżyn
- kilka malin
- banan
- jabłko
- gruszka
- pomarańcza
- 2 łyżki płatków owsianych

Wszystko blendujemy.

Smacznego

piątek, 22 stycznia 2016

Pulpety z kaszy jaglanej i cieciorki ze szpinakiem





Pulpety:

- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 g cieciorki z puszki
- marchewka
- pietruszka
- kawałek pora
- garść szpinaku
- sól
- pieprz

Marchewkę, pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, por i szpinak kroimy w drobne kawałki.Wszystko wrzucamy na patelnie i dusimy do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodajemy cieciorkę (wcześniej zmiksować ), warzywa i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.Formujemy pulpeciki i obsmażamy je na patelni.

Pulpety podajemy z gotowanymi ziemniakami oraz surówka z marchewki i jabłka.

Na zdjęciu wersja dla najmłodszych ale mogę zapewnić, że bardzo smakuje i dorosłym :)

Smacznego

czwartek, 21 stycznia 2016

Domowe batony zbożowe



Skład:

- 200 g płatków (owsiane i orkiszowe)
- 50 g żurawiny
- 80 g pestek dyni, słonecznika i czarnego sezamu
- 40 g orzechów laskowych
- 40 g  migdałów
- kilka suszonych moreli ( pokroić )
-  puszka mleka skondensowanego

Podgrzej mleko w rondelku. w dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie zalej je mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę, wyrównaj i dociśnij. Piecz 60 min w 130 stopniach. Po ostygnięciu pokroić na kawałki.


Smacznego

wtorek, 19 stycznia 2016

Śniadanie dla najmłodszych



Skład:

- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej w mleczku kokosowym
- 1/2 banana
- kilka malin

Płatki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie dodajemy gotową kaszę jaglaną i układamy owoce.

Jedno z ulubionych śniadań małej Tosi.

Smacznego

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Koktajl z jagodami acai i mlekiem migdałowo-orzechowym



Skład:

- garść ananasa
- banan
- mała garść malin
- mleko migdałowo-orzechowe
- płaska łyżeczka jagód acai

Wszystkie składniki blendujemy.

Jagody acai mają bardzo dużo witamin, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają pozbyć się toksyn z naszego organizmu.Spowalniają procesy starzenia się, wspomagają pracę serca i dostarczają energii.

Smacznego

niedziela, 17 stycznia 2016

Niedzielne ciasto z borówkami



Skład :

- 200 g mąki
- 150 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 125 g borówek
- 80 g cukru

Łączymy za pomocą miksera jajka, jogurt i cukier.Następnie do mokrych składników dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do całkowitego połączenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy 1/3 masy, układamy borówki i tak dwie pozostałe części. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut do uzyskania tzw suchego patyczka

środa, 13 stycznia 2016

Kotlety z selera, puree ziemniaczane i brokuł




Kotlety z selera:

- 1 bulwa selera
- wywar ( liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego , sól, majeranek, kilka ziarenek pieprzu)
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 jajko

Seler obieramy, kroimy na 1,5 cm plastry. Następnie gotujemy w wywarze 10-15 min. Wykładamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowy seler obtaczamy w jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Puree ziemniaczane:
- ok 400 g  ugotowanych ziemniaków
- 3-4 łyżki mleka
- natka pietruszki do posypania

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mleko, rozgniatamy na gładką masę.

Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 8 min od momentu zagotowania.

Całość wykładamy na talerz. Wersja mini ma już pokrojonego kotleta.

Smacznego 

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Koktajl z burakiem i malinami



Skład:

- 1 ugotowany burak
- mała garść szpinaku
- 1 pomarańcza
- banan
- jabłko
- garść malin

Wszystko blendujemy. Tosi smakuje bardzo, jak się skończy czeka na dolewkę :)

sobota, 9 stycznia 2016

Szybka, późna kolacja



Skład:

- 2 łyżki płatków ryżowych
- 2 łyżki płatków jaglanych
- jogurt naturalny
- 2 suszone figi
- suszona żurawina
- 1/2 mandarynki
- nasiona słonecznika
- kilka orzechów brazylijskich
- 2 suszone daktyle

Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Do gotowych płatków dodajemy jogurt, figi, żurawinę, mandarynki, daktyle, orzechy.Całość posypujemy słonecznikiem.

Smacznego

czwartek, 7 stycznia 2016

Koktajl z mleczkiem kokosowym, borówkami, malinami i imbirem



Skład:

- 1/2 awokado
- garść malin
- kilka borówek
- 2 małe jabłka
- gruszka
- garść jarmużu
- 1/3 puszki  mleczka kokosowego
- woda
- kawałek imbiru

Wszystkie składniki blendujemy.

Smacznego

Łączna liczba wyświetleń