środa, 30 grudnia 2015

Sałatka z kiełkami lucerny i zielony koktajl



Sałatka:

- garść szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- czarne oliwki
- orzechy brazylijskie
- kiełki lucerny
- oliwa
- sól
- pieprz

Do pojemnika wkładamy szpinak, pomidorki, oliwki, przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Następnie posypujemy orzechami i kiełkami.

Kiełki lucerny dostarczają organizmowi kwasu foliowego,cynku, żelaza, potasu, witaminy C i E. Bardzo dobrze komponują się w sałatkach albo jako dodatek do kanapek.

Koktajl:

- garść jarmużu
- 1/3 melona
- jabłko
- banan
- sok z 2 pomarańczy

Wszystkie składniki blendujemy.

Gotowy zestaw możemy zabrać do pracy, na uczelnie, albo w podróż.

Smacznego

wtorek, 29 grudnia 2015

Bakłażan faszerowany pęczakiem i jarmużem, frytki z batata oraz brokuł




Faszerowany bakłażan:

- 1 bakłażan
- ząbek czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- 100 g pęczaku (ugotować wg wskazówek na opakowaniu)
- mała garść jarmużu
- sól
- pieprz
- kolendra

Bakłażan dzielimy na pół, nacinamy miąższ i nacieramy czosnkiem, przyprawiamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 min - 180 stopni.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną paprykę, miąższ bakłażana, jarmuż, pęczak, pomidorki. Wszystko przyprawiamy i chwilę smażymy. Gotowy farsz przekładamy do bakłażana i wstawiamy na 30 min do piekarnika - 180 stopni.

Frytki:

- 1 duży batat
- oliwa
- pieprz
- sól

Batata kroimy na frytki, przekładamy do miseczki, przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika 200 stopni - 20 minut.

Brokuł:

Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 6 min od momentu zagotowania. Następnie podsmażamy na odrobinie masła i bułki tartej.

Wszystkie składniki układamy na talerz.

Smacznego. 


poniedziałek, 28 grudnia 2015

Koktajl z malinami



Skład:

- awokado
- garść malin
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
- gruszka
- 2 łyżki płatków owsianych
- woda

Wszystkie składniki blendujemy.

Smacznego

środa, 23 grudnia 2015

Szarlotka z orzechami i bezą



Spód:

- 100 g masła
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 3 żółtka (białka zachować )
- 40 g cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kawałki masło. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie, dodać żółtka dalej zagniatać, aż ciasto się połączy. Powstałą kulkę wkładamy na 20-30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.

Jabłka:

- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- brązowy cukier
- 50 g orzechów nerkowca
- masło

Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy jabłka pokrojone w kostkę. Smażymy 10-15 min dodając cukier i cynamon, orzechy.

Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wyklejamy formę ciastem (zostawiamy kawałek na kruszonkę) i dziurkujemy widelcem. Wykładamy jabłka i wstawiamy do piekarnika na 25 min- 180 stopni. Po upływie 15 min ubijamy pianę.

Beza:

- 3 białka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Jajka ubijamy z solą, dodając powoli cukier. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie łyżką. Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze 20-25 min

wtorek, 22 grudnia 2015

Pralinki z orzechów i daktyli



Skład:

- 2 szklanki orzechów i nasion ( nerkowce, laskowe, migdały blanszowane, słonecznik )
- 3/4 szklanki daktyli ( zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min )
- imbir
- cynamon
- dodatki do obtoczenia: czarny sezam, jasny sezam, kakao, wiórki kokosowe.

Orzechy mielimy bardzo drobno za pomocą blendera z nasadką s albo młynka do kawy. Następnie blenderem ręcznym miksujemy namoczone daktyle ( wodę z daktyli zostawiamy ).Orzechy łączymy z daktylami za pomocą widelca, jeśli masa jest zbyt twarda możemy dodać trochę wody z moczenia daktyli. Formujemy małe kulki i obtaczamy w dodatkach. Gotowe pralinki wkładamy do lodówki.

Smacznego

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Suszone pomarańcze z goździkami na choinkę.




Skład:

- 2 pomarańcze
- kilka goździków
- sznurek do wieszania

Pomarańcze kroimy w plastry na 0,5 cm. Układamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni na 3-4 h. Przekręcamy na drugą stronę co 20-30 min. Można lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Na koniec ozdabiamy pomarańcze goździkami i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika.
Po całym domu unosi się wspaniały świąteczny zapach :)

czwartek, 17 grudnia 2015

Koktajl z chlorellą



Skład:

- garść jarmużu
- banan
- kiwi
- jabłko
- gruszka
- 1/2 mango
- mleczko kokosowe
- woda
- 1 łyżeczka chlorelli


Chlorella zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i E. Wspomaga metabolizm,, ma korzystny wpływ na redukcje tkanki tłuszczowej. Chlorella również obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy.

Tosia pije pyszny koktajl bez chlorelli :)

Smacznego

wtorek, 15 grudnia 2015

Owsianka z owocami i otartą skórką z pomarańczy



Skład:

- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka płatków ryżowych
- 1 łyżka kaszy jaglanej ekspandowanej
- maliny
- borówki
- 1/2 banana
- kilka daktyli
- jagody goji
- otarta skórka z pomarańczy
- 1 jogurt naturalny

Płatki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy owoce, daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Do gotowych płatków dodajemy jogurt, kaszę, owoce oraz skórkę z pomarańczy.

Smacznego

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Koktajl z natką pietruszki i macą



Skład:

- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/4 melona
- gruszka
- 1 banan
- 1/2 mango
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka macy
- 1/4 mleczka kokosowego
- woda

Wszystkie składniki blendujemy.

Natka pietruszki doskonale wpływa na wzrok, cerę, poprawia także trawienie. Zawiera witaminę C, beta-karoten, witaminę E, magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, kwas foliowy.

Smacznego

sobota, 12 grudnia 2015

Sernik z kaszy jaglanej z daktylami, granatem, płatkami kokosa i róży




Skład:

- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 puszka mleczka kokosowego ( sama gęsta część)
- 3 szklanki mleka ryżowego
- 100 g orzechów ( mielimy np za pomocą blendera kielichowego)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- garść suszonych daktyli
- płatki kokosa
- płatki róży
- granat

Kaszę jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu tylko zamiast w wodzie to w mleku ryżowym. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Do letniej kaszy dodajemy mleczko kokosowe, cukier, orzechy  i za pomocą blendera ręcznego łączymy. następnie dodajemy budyń i daktyle. Cała masę przekładamy do tortownicy, pieczemy ok godziny - 180 stopni. Po wyjęciu wykładamy płatki kokosa, róży oraz granat.

Smacznego

piątek, 11 grudnia 2015

Pulpety z batatem,burakiem i komosą ryżową



Pulpety:

- 1/2 batata ( ścieramy na grubych oczkach)
- 1 burak (ścieramy na grubych oczkach)
- 50 g komosy ryżowej (gotujemy wg wskazówek na opakowaniu)
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka ziaren konopi
- 1 łyżka siemienia lnianego
- kieliszek oleju
- sól
- pieprz
- czarnuszka do posypania

Wszystkie składniki łączymy ze sobą formując kulki i posypujemy czarnuszką. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 180 stopni ok 30 min.

Warzywa:

- 1 mała cukinia
- 1/2 bakłażana
- zioła toskańskie
- sól
- pieprz

Na rozgrzaną patelnie kładziemy warzywa i smażymy do uzyskania tzw kratki .

Sos koperkowy:

- 3/4 kubka jogurtu greckiego
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min

Całe danie podajemy z ryżem brązowym. Córce podaję bez sosu i bakłażana. Smakuje zarówno dużym jak i małym :)


środa, 9 grudnia 2015

Bajgle z wędzonym łososiem, sałatka z pomidorkami i malinami



Skład dla 2 osób:

- 2 bajgle z czarnuszką (przepis wkrótce na blogu)
- 50 g wędzonego łososia
- kremowy serek kozi
- koperek

Bajgle smarujemy serkiem,układamy łososia i posypujemy koperkiem.

Sałatka:

- garść szpinaku
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- parmezan
- kilka malin
- oliwa

Szpinak skrapiamy oliwą, układamy pomidorki, oliwki, parmezan i maliny.

Smacznego

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Koktajl z imbirem i macą



Skład:

- 1/2 opakowania malin
- 1/2 opakowania borówek
- banan
- jabłko
- kawałek imbiru
- 1 łyżeczka macy

Wszystko blendujemy.

Maca jest źródłem wielu witamin i minerałów min.  witaminy B. B2, B3, oraz przeciwutleniaczy. Podnosi libido,poprawia samopoczucie oraz pamięć.

Smacznego

sobota, 5 grudnia 2015

Pęczak z dynią, ciecierzycą, szpinakiem na mleczku kokosowym



Skład:

- 100 g kaszy pęczak (ugotować wg wskazówek na opakowaniu)
- 200 g dyni
- 1 puszka ciecierzycy
- mała cukinia
- duża garść szpinaku
- 3/4 małego mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula ( kroimy w pióra)
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
-sól

Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego, czosnek, cebulę, sól. Następnie dodajemy dynie, ciecierzycę oraz kolejne dwie łyżki mleczka. Po kilku minutach dodajemy bulion, cukinie oraz resztę mleczka. Całość dusimy 10-15 min.Na koniec dodajemy szpinak. Na talerz wykładamy pęczak i resztę dania.

Smacznego

piątek, 4 grudnia 2015

Chipsy z jarmużu



Skład:

- garść jarmużu
- 1 łyżka oliwy
- sól różowa

Liście jarmużu myjemy, suszymy oraz usuwamy twarde włókna. Mieszamy z oliwą i solą. Następnie wstawiamy do piekarnika 150 stopni na ok 5 min.

Smakują zarówno małym jak i dużym:)


Smacznego

czwartek, 3 grudnia 2015

Wegański zielony majonez




Skład:

- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 2 łyżeczki musztardy
- sól

Do blendera (kielichowego) wlewamy mleko, natkę, ocet. Miksujemy kilka minut aż zacznie się pienić. Następnie dodajemy musztardę, sól i miksujemy. Stopniowo dodajemy olej ,gdy konsystencja będzie odpowiednio gęsta (10-15 min ) .Gotowy majonez przelewamy do słoika. Wkładamy do lodówki gdzie dodatkowo zgęstnieje.

Smacznego

Łączna liczba wyświetleń