sobota, 31 października 2015

Pełnoziarniste ciasto w roli głównej jagody goji i ziarno konopii




Skład:
- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju
-2 jajka
- 250 g mąki
- ok 60-70 g cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- garść ulubionych orzechów
- 1 łyżka jagód goji
- 1 łyżka pestek dyni
- ziarno konopii
- 6 suszonych daktyli (pokroić)
- 50g gorzkiej czekolady (rozdrobnić)

Banany rozgnieść na gładką masę i odstawić na bok. Wlać olej do miski, dodać jajka i za pomocą miksera ubić. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, masę jajeczną oraz banany. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 50 min do tzw. suchego patyczka .

Smacznego 

Smoothie dla małych i dużych




Zielone smoothie:

- garść jarmużu
- 1 banan
- 1 łodyga selera naciowego
- kawałek ananasa
- 1 marchewka
- woda

Wszystkie składniki blendujemy. Mojej Tosi bardzo smakowało, jak widać na zdjęciu nie mogła się doczekać.

Smacznego

czwartek, 29 października 2015

Jaglanka na mleku owsianym i jarmużowe smoothie




Jaglanka :

- ok 50 g płatków jaglanych (użyłam bio )
- ok 400 ml mleka roślinnego (użyłam owsiane )
-  1/2 banana
- 1 śliwka
- kawałek ananasa
- 1/4 jabłka
- 2 daktyle
- 1 płaska łyżka siemienia lnianego
- kilka orzechów
- pestki słonecznika
- jagody goji

Płatki gotujemy na mleku około 5 min, przekładamy do miseczki i układamy owoce .

Smoothie:

- garść jarmużu
- 1 jabłko
- 1/2 banana
- kawałek ananasa
- 1/2 grejpfruta
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- woda

Wszystko blendujemy . Powstałe smoothie dekorujemy selerem naciowym .

Smacznego

środa, 28 października 2015

Koktajl z imbirem i młodym jęczmieniem




- garść szpinak
- 1 jabłko
- 1/2 grejpfruta
- 1 cm imbiru
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- woda

Wszystko blendujemy.

 Imbir przede wszystkim pobudza nasz układ odpornościowy, który przy tej porze roku jest niezwykle ważny w walce z przeziębieniem. Natomiast młody jęczmień to bogactwo witamin z grupy B, żelazo, magnez, cynk, wapń, beta-karoten, witamin  C i E. Działa również przeciwzapalnie i przeciwwirusowo oraz poprawia nastrój.

wtorek, 27 października 2015

Jogurt sojowy z gruszką



- 1 jogurt sojowy
- 2 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
- kilka ulubionych orzechów (użyłam nerkowca)
- jagody goji
- 1/2 gruszki

Do słoika wlewamy jogurt, wsypujemy kasze, orzechy, jagody i gruszkę. Takie drugie śniadanie możemy zabrać do pracy, na uczelnie albo zjeść w domu.

Smacznego

niedziela, 25 października 2015

Niedzielne śniadanie

Składniki na 2 osoby :
- 4 kromki chleba ( użyłam litewskiego z ziarnami)
- 5 jajek
- kilka gałązek szczypiorku
- pasta z buraków i fasoli ( przepis już niedługo na blogu )
- garść szpinaku
- 1 figa
- kilka orzechów nerkowca
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 15 dag twarogu (użyłam chudego)
- sezam do posypania
- 4 plasterki  ulubionej wędliny

Kanapki smarujemy pastą z buraków, układamy wędlinę , sałatkę( szpinak ,pomidorki ,figa i nerkowce) , twaróg posypany sezamem  i jajecznicę ze szczypiorkiem.

Koktajl:
- garść szpinaku
- pól pomarańczy
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 1-2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
- woda
Wszystkie składniki blendujemy .

piątek, 23 października 2015

Kotlety z buraków, tabbouleh, sałatka z rzodkiewką.



Kotlety z buraków:
- 2 średnie buraki (surowe)
- woreczek kaszy jaglanej
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek  słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
-  40-60 ml oliwy
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- zioła toskańskie

Do miski wsypujemy starte na grubych oczkach buraki, ugotowaną kaszę , nasiona i resztę składników. Wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej za pomocą rąk). Uformowane kotlety obsmażamy na patelni grillowej, przekładamy na blachę do pieczenia . Piekarnik nastawiamy na 180 stopni ok 20 min ( po 10 min z każdej strony ).

Tabbouleh:
- 1 szklanka komosy ryżowej (można użyć bulguru, pęczaku )
- 2 pomidory (użyłam czerwony i żółty )
- mała cebula
-1 ogórek szklarniowy
- pęczek pietruszki
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy , łączymy z ostudzoną kaszą. Odstawiamy do schłodzenia albo od razu podajemy.

Sałatka ze szpinakiem :
- garść szpinaku
- kilka plastrów białej rzodkiewki
-kilka oliwek
-pól papryczki chili
- 3-4 małe marchewki ( blanszowane i grillowane z tymiankiem)

Wszystkie składniki sałatki układamy na talerzu obok pozostałych elementów.

czwartek, 22 października 2015

Owsianka z owocami




- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 mniejszy banan
- 2-3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
- garść pestek dyni
- 2 suszone daktyle
- jagody goji
- jogurt naturalny (ja użyłam bio)

Do miseczki wsypujemy płatki i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na ok 5 minut. Następnie dodajemy jogurt i resztę składników. Gotowe

wtorek, 20 października 2015

Owsianka z jogurtem i owocami.

 - 2 łyżki owsianki
 - 1 jogurt naturalny(ja użyłam bio)
 -  1-2 łyżki mleka kokosowego
 -  kilka truskawek
 -  1 banan
 - kilka suszonych daktyli
 - garść pestek z dyni
 - 3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
 - orzechy nerkowca

Płatki ( wsypałam do słoika)  zalewamy gorącą wodą , przykrywamy i odstawiamy. Do miseczki przekładamy jogurt, mleko kokosowe i truskawki -wszystko blendujemy. Na płatki nakładamy jogurt i resztę składników. Gotowe.

niedziela, 18 października 2015

czerwone smoothie


Garść szpinaku,1 burak, 1 dojrzały banan ,trochę  mleka roślinnego ( ja użyłam ryżowego ) Wszystkie składniki blendujemy. Gotowe :)

sobota, 17 października 2015

Kasza jaglana barwiona burakami ,placki z batatów z ricottą oraz sałatka z grillowaną gruszką



Kasza jaglana barwiona burakami:
-szklanka kaszy jaglanej
-1 burak (starty na grubych oczkach)
Kasze jaglana gotujemy w proporcji 2:1 razem z burakami ok 15 minut następnie wyłącz źródło ciepła i odstaw na ok 10 minut.

Bataty z ricottą :
-1 duży batat (ok 400-500 g)
-serek ricottą
-szczypiorek do posypania
-1 jajko
- 1-2 łyżki mąki
Batat zetrzeć na grubych oczkach dodać ok1-2 łyżki mąki (użyłam pełnoziarnistej)
jajko, sól, pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na złocisty kolor z obu stron.
Na gotowe placki nakładamy ricottę i posypujemy szczypiorkiem

Sałatka z grillowaną gruszką:
Na talerz nakładamy dowolna sałatę(ja użyłam roszponki) kilka pomidorków koktajlowych, jeżyny ,pestki dyni, orzechy nerkowca ,oraz  gruszkę (na rozgrzanej patelni grillowej kładziemy ćwiartki gruszki i smażymy z obu stron aż będą miały tzn. kratkę)

Wszystkie elementy łączymy na talerzu. Gotowe .

Smacznego :)


Łączna liczba wyświetleń